Mogrenpriset i musik 2025 går till den 25-åriga oboisten Josef Wijk från Örebro. Priset, 250 000 kronor, motiveras med en personlig och intuitiv musikalitet och en stark förmåga att kommunicera med publiken.
– Ett starkt kulturliv är så viktigt, både för att vi ska må bra och för de unika utrymmen det skapar där olika tankar och känslor kan mötas. Josef berör sin publik på djupet med sin imponerande scennärvaro och strålande teknik, och är redan nu en av landets främsta oboister, säger Birgitta Svendén, sammankallande i Mogrenstiftelsens nomineringskommitté för musik, hovsångerska och tidigare vd för Kungliga Operan.
"Jag hade ingen tanke på en plan B. Min familj och alla lärare jag haft sedan jag började på Kulturskolan som åttaåring har alltid stöttat mig. Nu förstår jag hur stor betydelse det haft för hur tveklös, rolig och sporrande min resa till professionell oboist blev. Det stödet önskar jag alla."
Josef Wijk
”Med en personlig och intuitiv musikalitet, naturlig scennärvaro och förmåga att kommunicera med publiken är oboisten Josef Wijk en värdig mottagare av Mogrenpriset i musik 2025. Redan vid 25 års ålder har hans strålande talang och oklanderliga teknik givit honom en plats bland landets ledande orkestrar. Josef är en otroligt viktig förebild för andra unga musiker och en inspiration för framtidens oboister.”
– På scenen finns bara total närvaro. Skulle jag gjort något annorlunda är det för sent. Kanske är det där jag njuter som mest? Det är bara att köra på och låta allt jag kan komma ut i musiken.
Josef Wijk ler stort när han berättar om hur alla repetitioner till slut kokar ner till en enda upplevelse – att få ut musik som berör publiken. Han gestikulerar känslan i kroppen, för med ord är den svår att beskriva. Han ger det ett försök: Ordet ”flow” kommer närmast.
– Som den bästa skidåkningen, eller när fotbollslaget briljerar. När allt bara är så totalt sammankopplat att bara njutet är kvar. En oboe som klingar ut i en salong går rakt in i hjärtat på mig. Även när du inte spelar spetsigt hittar den ut, glittrig och skir, säger Josef.
Josef jobbar som solo-oboist och stämledare i Helsingborgs symfoniorkester. På kort tid våren 2025 vann han först Blåsmusikpriset för klassiska musiker hos Kungliga Musikaliska Akademien, och fick sedan Mogrenpriset. Men allt började på Kulturskolans prova-på-dag i Örebro.
Innan den dagen var Josef så blyg att han gömde sig bakom sin körlärare. Men när åttaårige Josef kom till oboeläraren Susanna Heinebäck hände något. Det är nämligen svårt att smygspela oboe.
– Den galna ansträngningen att försöka få ljud i en oboe var kul, och jag tyckte nog också jag var ganska bra! Men jag tror Susanna också lyckades locka fram trygghet i mig. Jag förstod direkt att den här läraren var riktigt skicklig och minns hur jag aktivt valde henne, säger Josef.
Tjugo minuter oboelektion i veckan blev snabbt mer. På roliga timmen i trean spelade han, till sin egen förvåning, framför klassen. Som 13-åring åkte han helt själv från Örebro till Östersund i två veckor för att spela med i landslaget i blåsmusik.
– En födelsedag fick jag se Svenska Kammarorkestern, som jag för övrigt tyckte hade alldeles för lite oboe just den kvällen! Efteråt gav en av solisterna mig en cd-skiva med den framstående oboisten Alexei Ogrintchouk som jag lyssnade ihjäl mig på. År senare blev han min professor på Haute école de musique i Genève. Jag berättade förstås om skivan – han log på sitt finurliga sätt och jag tyckte att cirkeln slöt sig!
Josef bestämde sig inte för att bli professionell oboist, men inte heller för att låta bli. Han bara spelade och njöt.
– Jag hade ingen plan B. Tanken slog mig inte! Min familj och alla lärare genom åren gav mig alltid sin fulla uppmuntran. De ifrågasatte inte om det verkligen var en god idé att bli musiker, och jag fattar nu att det måste haft stor betydelse för hur sporrande och härlig min resa blev, säger Josef.
Nu är han heltidsanställd med provår i Helsingborgs symfoniorkester, en relativt ovanlig anställningsform i musikbranschen. Att ha den tryggheten och ett 60-tal kollegor gillar han verkligen.
– I en orkester måste alla prestera på topp samtidigt, både under konserter och repetitioner. Du har ett stort ansvar att vara väl förberedd och det är viktigt med stark sammanhållning. Det har vi verkligen!
Munstycken till oboe, så kallade rör, är gjorda av ett bambuliknande trä och tillverkas ofta av musikern själv. Rören slits ut snabbt, så att göra nya är en stor del av yrket.
– Jag skär trästockar, formar och skrapar dem för att få rätt vibrationer i oboen. De tunnaste partierna är mindre än en millimeter tjocka. Det tar en hel del tid, kräver precision och olika verktyg. Det bara att gilla läget, men jag gillar det också, säger Josef.
Utanför scenen, replokalen och finsnickeriet är det i naturen Josef hittar återhämtning och inspiration.
– Naturen är storslagen och småskalig samtidigt, precis som musik. Livet, naturen och musiken hänger ihop för mig. Nyss var jag ute och vandrade i Kullaberg, och då får hela kroppen vila. Tills det är dags igen, och då följer naturen med in i musiken.
Oboisten Josef Wijk är född 2000 i Örebro. Han började sin utbildning på Kulturskolan i Örebro som åttaåring. Han tog sin kandidatexamen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg, där han studerade för Mårten Larsson.
Josef har studerat vid Haute école de musique i Genève för professor Alexei Ogrintchouk, solo-oboe i Royal Concertgebouw Orchestra i Amsterdam. Han belönades med högsta poäng för sin examenskonsert.
Josef har vunnit priser i flera nationella och internationella tävlingar. I februari i år belönades han med Blåsmusikpriset Klassiskt av Kungliga Musikaliska Akademien, en titel som leder till flera nya soloframträdanden med framstående blåsorkestrar.
De senaste åren har Josef varit medlem i EUYO (European Union Youth Orchestra), som bland annat har spelat i Elbphilharmonie, Concertgebouw och Carnegie Hall. Han jobbar sedan januari 2025 som solo-oboist och stämledare i Helsingborgs symfoniorkester.
Avslöjar årets Mogrenpristagare i musik
"Han får Mogrenpriset"
"Oboisten Josef Wijk får en kvarts miljon – så ska de användas"
"Josef Wijk Wins 2025 Mogren Prize for Musical Excellence"
"Musiker i symfoniorkestern får kvarts miljon kronor"
"Personlig och intuitiv musikalitet”
"Det stödet önskar jag alla"
"En kvarts miljon rikare"
"Han får Mogrenpriset"
"Han får Mogrenpriset"
"25-årige oboisten Josef Wijk prisas med en kvarts miljon"
"Han får Mogrenpriset"
"Ung oboist från Örebro vinner kvarts miljon"