Pressmeddelande 16 maj 2024

29-årig operasångare från Luleå vinner kvarts miljon

Mogrenpriset i musik 2024 går till den 29-åriga basbarytonen Kristoffer Töyrä från Luleå. Priset, 250 000 kronor, motiveras förutom den anmärkningsvärda rösten med en uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla som juryn bedömer kan leda till en framgångsrik internationell karriär.

– Lek har haft stor betydelse för att jag blev operasångare. När jag växte upp fanns få möjligheter att utforska kultur. Men i min familj hittade vi på musiklekar nästan varje dag och det blev decennier av skolning. Alla barn borde få den möjligheten, oavsett var de bor eller vilken familj de har, säger Kristoffer Töyrä.

Kristoffer Töyrä tilldelas Mogrenpriset i musik 2024, med en prissumma på 250 000 kronor, för ”remarkabla röstresurser, uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla”. Den 29-åriga basbarytonen har nyligen tagit steget ut från kören på Göteborgsoperan och etablerar sig som en självklar solist.

– Innan jag började jobba i Göteborg hade jag aldrig ens varit i ett operahus. Att få musiklektioner som barn i Norrland var nära omöjligt, lärarna var få och utbudet litet. Att vinna Mogrenpriset är väldigt värdefullt för mig, och påminner oss alla om hur viktiga musikskolorna är för att fler ska kunna jobba med det här, säger Kristoffer Töyrä.

Mogrenpriset i musik ska stötta unga lovande musiker i början av karriären, i förhoppning om att underlätta steget ut i kulturbranschen.

– Ett starkt kulturliv är så viktigt, både för att vi ska må bra och för de unika utrymmen det skapar för olika tankar och känslor att mötas. Kristoffer har med lekfullhet, nyfikenhet och driv lyckats gå från framgångsrik körsångare till en lovande solist både i Sverige och internationellt, säger Birgitta Svendén, sammankallande i Mogrenstiftelsens nomineringskommitté för musik och tidigare vd för Kungliga Operan.

Ur juryns motivering: ”Kristoffer Töyrä har remarkabla röstresurser, uttrycksvilja och musikalisk stilkänsla. Han utvecklas modigt och lekande lätt och som ung lovande basbaryton har han alla möjligheter att bli en storartad tillgång på den nationella och internationella operascenen.”

Pressbilder finns för nedladdning här.

Om

Mogrenstiftelsen

Mogrenstiftelsen delar årligen ut två priser för och till mänskligt välbefinnande, inom medicin respektive klassisk musik. Syftet är att främja utbildning och forskning. Musikpriset tilldelas nyutexaminerade musiker som just påbörjat sin professionella karriär, medan Medicinpriset går till yrkesverksamma kliniker som lägger stor vikt vid empati och patientkontakt.

Nomineringskommittén för Mogrenpriset i musik består av Birgitta Svendén, hovsångerska och nomineringskommitténs ordförande, Magnus Svensson, pianist, Tobias Theorell, konstnärlig chef på Folkoperan, operachef och Tobias Ringborg, dirigent och violinist.

Stiftelsens donator och grundare var Håkan Mogren, 1944–2021, svensk ingenjör och ledare inom näringslivet. Håkan Mogren var framför allt verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustrin, bland annat som vd för Astra och senare styrelseledamot för Astra Zeneca. 2012 instiftade han Mogrenstiftelsen för att främja utvecklingen inom hans två starka intressen, musik och medicin.

Håkan Mogren gick bort den 10 december 2021.

Om

Kristoffer Töyrä

Kristoffer Töyrä är född 1995 i Luleå och är basbaryton. Efter att ha upptäckt den klassiska sången på Musikgymnasiet i Boden påbörjade han sin sångutbildning vid Framnäs Folkhögskola och tog sedan en kandidatexamen i klassisk sång vid Musikhögskolan i Piteå.


Kristoffer Töyrä är anställd i Göteborgsoperans kör sedan 2019. I Göteborg har han också gjort rollerna som Il Commendatore i Don Giovanni, Colline i La Boheme, värdshusvärden i Herr Arnes penningar och Wilhelm i Hoffmanns äventyr.

Kristoffer har varit oratoriesolist i Händels Messias i Piteå och gjort flera solistiska konserter i bland annat Göteborgs domkyrka. Han har också stor erfarenhet som körsångare i Arctic Male Voices, Erik Westbergs vokalensemble, Sveriges Ungdomskör samt Musikhögskolan i Piteås Masterkör och kammarkör.

För mer information, kontakta oss gärna

Kristoffer Töyrä, 070-514 30 29, kristoffer.toyra@gmail.com

Birgitta Svendén, ordförande i nomineringskommittén för Mogrenpriset i musik, 070-533 36 99, birgitta.svenden@gmail.com

Fabian Mogren, ordförande i Mogrenstiftelsen, 070-844 94 23, fabian.mogren@mogrenstiftelsen.se